Specialist ouderengeneeskunde
Specialist ouderengeneeskunde
De specialist ouderengeneeskunde is deskundig op het gebied van (medische) zorg aan kwetsbare mensen met complexe zorgproblemen en aandoeningen en aan mensen in de laatste levensfase. Vaak is er een combinatie van gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, hart- en longaandoeningen, niet-aangeboren hersenletsel, het syndroom van Korsakov en dementie. Zij behandelen meestal ouderen, maar soms ook jongere mensen vanaf 18 jaar.
De specialist ouderengeneeskunde kijkt niet alleen naar uw ziekte maar ook naar de gevolgen voor u en uw naasten. Welke mogelijkheden heeft u om zo veel mogelijk uit het leven te blijven halen? Hoe blijft u zo zelfstandig mogelijk? Samen met u bekijkt de specialist ouderengeneeskunde welke zorg en behandeling hiervoor nodig is. De afspraken hierover worden vastgelegd in een persoonlijk behandelplan.
Bij de zorgverlening zijn vaak andere deskundigen betrokken, zoals een ergotherapeut, logopedist of psycholoog. Maar ook gespecialiseerde deskundigen zoals een praktijkondersteuner bij de huisarts, parkinsonverpleegkundige of trajectbegeleider dementie. Het is belangrijk dat zij hun behandeling en/of therapie goed op elkaar afstemmen. De specialist ouderengeneeskunde heeft daarin meestal een coördinerende rol.
In de laatste levensfase kan de specialist ouderengeneeskunde medische zorg verlenen om het u zo comfortabel mogelijk te maken.
Woont u in een locatie van De Zorggroep?
Als u een Wlz-indicatie ‘zorg met verblijf en behandeling’ heeft, hoeft u zelf niets te betalen voor de inzet van een specialist ouderengeneeskunde. De kosten worden vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).
Als u een Wlz-indicatie ‘zorg met verblijf’ heeft (zonder behandeling), blijft de huisarts uw behandelend arts.
Zodra u in een locatie van De Zorggroep komt wonen, heeft u een kennismakingsgesprek met een specialist ouderengeneeskunde. U hoeft dit niet zelf aan te vragen.
Woont u thuis?
Als u denkt dat de specialist ouderengeneeskunde iets voor u kan betekenen vanwege een complexe situatie, kunt u dit bespreken met uw huisarts. De specialist ouderengeneeskunde kan ook bij u thuis komen op verzoek van Hulp bij Dementie. Bijvoorbeeld voor advies of om een diagnose te stellen. Bij complexe zorgproblemen kan de huisarts een specialist ouderengeneeskunde inschakelen voor advies of ondersteuning. Als u geen Wlz-indicatie heeft, vallen de kosten onder het eigen risico.