Nieuwe woonzorglocatie in Nieuw Bergen


Januari 2022 - De Zorggroep gaat aan de Lindenlaan 4a in Nieuw Bergen een nieuwe woonzorglocatie bouwen. Daarin komen, verdeeld over twee woonlagen, 40 zorgstudio’s, vier huiskamers, twee leefkeukens en diverse multifunctionele ruimtes. De tuin wordt aangelegd met veel groen, looppaden en fijne plekken om te zitten. Ook op de eerste verdieping kunnen bewoners genieten van het buitenleven, op een balkon van bijna 60 m2. De bouw start eind maart en de locatie wordt naar verwachting halverwege 2023 in gebruik genomen.

In de zorgstudio’s, kunnen zowel ouderen met dementie wonen als ouderen met een lichamelijke aandoening. ''Om goed te kunnen inspelen op actuele en toekomstige zorgvragen, bouwt De Zorggroep uitwisselbaar,” zegt manager Nathalie Vandewerken. “We kunnen daarmee hoogwaardige zorg verlenen, die passend is bij elke zorgvraag.”

In de uitwerking van het plan is duurzaamheid een belangrijk thema. Het bouwplan voldoet aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) en heeft een hogere isolatiewaarde dan voorgeschreven. Ook wordt het terrein ingericht met verschillende soorten hagen en ingezaaid met een uitgebreid bloemen- en kruidenmengsel voor een grote biodiversiteit. Het hemelwater wordt volledig opgevangen in de wadi (een met grassen begroeide en met grind gevulde ondiepe greppel) en geïnfiltreerd om verdroging tegen te gaan.

De Zorggroep past in nieuwbouwprojecten het principe van rust – ruis – rumoer toe. Dat betekent dat een bewoner kan kiezen voor de rust van zijn eigen zorgstudio of voor ‘ruis’ in de gezamenlijke huiskamer waar hij andere bewoners ontmoet bij een kopje koffie, een kleine activiteit of om samen tv te kijken. Het rumoer is te vinden in de leefkeuken, in het hart van elke woonlaag. Daar wordt dagelijks vers gekookt voor en met de  bewoners.

Het bouwteam bestaat uit bouwbedrijf Wijnen Bouw uit Horst, Wijnen Installaties en CelektRon. Het ontwerp is van LA | Architecten Ingenieurs, dat hiervoor vanaf het begin nauw heeft samengewerkt met Klictet Installatie Advies en constructeur Volantis, op basis van de functionele eisen van De Zorggroep.