De Zorggroep schaft 30 slimme brillen aan


April 2020 - De Zorggroep heeft 30 slimme brillen aangeschaft; 20 brillen voor gebruik binnen De Zorggroep en 10 brillen voor de regionale samenwerking van 7 VVT-organisaties in Noord- en Midden-Limburg. De slimme bril is versneld ingezet om diagnose op afstand in deze coronatijd mogelijk te maken.

Vanaf vandaag starten de trainingen voor de gebruikers van de bril en vanaf volgende week kunnen de eerste brillen gebruikt gaan worden. Vanuit de regio zijn meerdere digicoaches digitaal opgeleid om collega’s in het gebruik van de slimme bril te ondersteunen. Ook zijn er instructievideo’s opgenomen voor het gebruik van de bril en de bijbehorende app.

Binnen De Zorggroep liep al een experiment met de slimme bril. Maar door de maatregelen rondom het coronavirus is ervoor gezorgd dat de mogelijkheden van de bril nu al geïntroduceerd worden binnen de 24-uurs verpleegkundige dienst en op enkele zorglocaties. Juist in deze tijd is het nodig dat artsen, maar ook 24-uurs verpleegkundigen, op afstand samen met de zorgmedewerker naar cliënten kunnen kijken.

De slimme bril, ook wel Smart Glass genoemd, is een bril met een kleine camera waarmee de zorgmedewerker contact kan leggen met een verpleegkundige of arts. De verpleegkundige of arts kan meteen door de ogen van de zorgmedewerker meekijken en ondersteuning bieden. Er wordt gebruik gemaakt van een live beeldverbinding, waarbij beelden niet worden opgeslagen.

Via de slimme bril die de zorgmedewerker draagt, kijkt de arts of verpleegkundige op een tablet of telefoon live mee en ziet wat de zorgmedewerker ziet. Naast meekijken, communiceren de arts en de zorgmedewerker ook met elkaar. Zo kan de arts tips en adviezen geven of beoordelen dat de cliënt toch gezien moet worden.