Samen aan tafel bij De Zorggroep

September 2023 - Donderdag 21 september 2023 is het Wereld Alzheimer Dag, met dit jaar als thema ‘Samen aan tafel'. In het kader van dat thema, waren mensen met dementie, mantelzorgers en hun trajectbegeleiders van harte welkom bij De Zorggroep. Een mooi initiatief van Hulp bij Dementie. Onder het genot van een verrukkelijke high tea gingen we samen met elkaar aan tafel het gesprek aan. En werden de mensen met dementie en hun naasten in het zonnetje gezet. Achteraf ontvingen we enthousiaste reacties van de bezoekers, waarbij velen benadrukten hoe geweldig de sfeer was. “Alles wordt anders met dementie en daarom is het fijn om te bekijken wat wél nog kan", aldus een van de bezoekers.  

Dementierapporteur Tamara van Ark schoof deze middag ook aan om zo met elkaar in gesprek te gaan. De dementierapporteur is vorig jaar door Alzheimer Nederland aangesteld. Tamara legt uit hoe het afgelopen jaar eruitzag: “Stap één was in gesprek gaan met mensen met dementie en hun naasten. Wat vinden jullie belangrijk? Drie onderwerpen sprongen eruit: wonen, de trajectbegeleider en de behoefte aan plekken om anderen te ontmoeten. Voor elk thema hebben we een concrete werkwijze gemaakt. We besloten met deze drie thema’s aan de slag te gaan en te bekijken of we binnen een jaar verbeteringen konden realiseren en zo de plannen een stapje verder te helpen.” Nu het jaar om is, presenteert Tamara van Ark vandaag op Wereld Alzheimer Dag de resultaten. Zie www.alzheimer-nederland.nl/dementierapporteur

De high tea bij De Zorggroep stond natuurlijk volledig in het teken van elkaar ontmoeten en dat sloot mooi aan bij de thema’s van de dementierapporteur. Tamara: “Daarom ben ik ook zo blij dat ik aan mocht schuiven. De eerlijke verhalen en ervaringen van de mensen waar het om draait raken mij altijd zo. Ik ben er gewoon een beetje stil van. Elkaar ontmoeten en dingen blijven doen is heel belangrijk. Mensen willen gewoon deel uit blijven maken van de samenleving. Zie mij, ik ben niet mijn ziekte.”

Ook de trajectbegeleider kwam weer naar voren als de professional die mensen met dementie en hun naasten ondersteunt. Tamara: “Als je eenmaal de diagnose dementie hebt, is het fijn om een vast aanspreekpunt te hebben. Iemand met verstand van zaken en die weet welke vormen van ondersteuning er in de buurt zijn.  Zo weet je ook waar je terecht kan als iemand achteruitgaat of extra zorg nodig heeft. De trajectbegeleider maakt voor mensen écht het verschil.”

Na afloop zei Tamara: "Wat was dit ontzettend leuk georganiseerd. Het is heel fijn om te zien dat de bezoekers vandaag hebben genoten, er werd oprecht aandacht aan iedereen geschonken en er werd naar hen geluisterd."

Al met al was het een mooie middag en met een goedgevulde maag ging iedereen weer naar huis.