Ga naar hoofdonderdeel

Projectmedewerkers vertellen over Zorg op Afstand

Projectmedewerkers vertellen over Zorg op Afstand

12-03-2025

Digitalisering is in 2024 niet meer weg te denken uit de zorg. De vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt vergroten de druk op de zorg, waardoor de noodzaak voor verandering alleen maar groter wordt. Bij De Zorggroep speelt ‘Zorg op Afstand’ daarin een grote rol. Door digitale hulpmiddelen in te zetten en zo het werk efficiënter te maken, ondersteunt team Zorg op Afstand medewerkers bij het gebruik van hulpmiddelen zoals beeldzorg, de inzet van de Tessa en de Medido. We vroegen twee projectmedewerkers van Zorg op Afstand: Karen Moonemans en Anita Hodzelmans naar hun werkzaamheden.

Een ‘typische dag’ bestaat niet
“Wij ondersteunen de wijkteams met alles rondom digitale hulpmiddelen,” legt Karen Moonemans, projectmedewerker bij team ‘Zorg op Afstand’, uit. “We helpen bij storingen, het aanvragen van hulpmiddelen of geven advies over welke oplossing het beste bij een cliënt past.” Karen en haar collega’s spelen een belangrijke rol in het realiseren van hybride zorg. Dit is fysieke zorg die wordt ondersteund met digitale hulpmiddelen.

Een typische dag op de werkvloer van ‘Zorg op Afstand’ bestaat niet, zeggen zowel Karen als Anita. Mails doornemen, vergaderingen, hulpmiddelen aanvragen, vragen van collega’s beantwoorden, hulp bieden bij storingen, beeldbellen: slechts een kleine greep uit alle werkzaamheden. Anita vindt beeldzorg het leukste onderdeel van haar werk: “Ik kom uit de fysieke zorg en kon me eigenlijk geen goede voorstelling maken van hoe zorg vanachter een beeldscherm voor mij zou voelen. Na enkele dagen was ik echter al om. Beeldzorg is ook warme zorg, je krijgt veel terug van de cliënten. Het is wat intensiever door de snelle wisseling van cliënten en de korte contactmomenten.”

Mooie resultaten
Er is al een aantal mooie voorbeelden van resultaten die ‘Zorg op Afstand’ heeft bewerkstelligd. “Een mevrouw woont alleen in een groot huis met een elektrische poort. Ze vond het akelig om deze zelf open en dicht te maken, vooral in de avond. Mevrouw was onzeker en dacht niet met Compaan (tablet) te kunnen werken. Er is een korte samenwerking van twee weken geweest met het fysieke team en daarna heeft het ZOA team het overgenomen. Hierdoor besparen onze collega’s reistijd waardoor er weer andere cliënten van zorg voorzien kunnen worden," vertelt Anita.

Ook Karen heeft een mooi voorbeeld: “We hadden een cliënt die in eerste instantie samen met het wijkteam insuline injecteerde. Via beeldzorg hebben wij daarin de begeleiding overgenomen waarna zij uit zorg is gegaan omdat ze het nu zelf kan.”

Samen werken aan verandering
In de komende jaren zullen ook hulpmiddelen als de Wolk en leefstijlmonitoring meer ingezet gaan worden. Ondertussen hoopt Anita samen met team ‘Zorg op Afstand’ vooral ook collega’s te enthousiasmeren. “We willen onze collega’s beter meenemen, zodat de stap naar verandering kleiner wordt en het proces soepeler verloopt.” Al met al is het mooi om te zien hoe ‘Zorg op Afstand’ al zijn vruchten heeft afgeworpen bij De Zorggroep. In de toekomst zal zorg op afstand een steeds grotere rol gaan spelen. Door samen te werken aan deze ontwikkelingen, maken we het werk efficiënter en houden we de zorg toegankelijk.