Een nieuwe woongroep voor ouderen met aandacht voor cultuur en religie

Maart 2024 - Sinds januari 2024 is er bij de zorglocatie Crescendo van De Zorggroep een nieuwe woongroep geopend. Ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen en intensieve zorg en ondersteuning nodig hebben, zijn welkom bij deze woongroep waar extra aandacht is voor cultuur, religie, rituelen, gebruiken en gewoontes. Zo krijgen de bewoners van deze woongroep een betekenisvol leven passend bij hun leefwereld.  

Oog voor culturele leefstijl en achtergrond 
Wat deze woongroep anders maakt, is dat medewerkers oog hebben voor de culturele leefstijl en achtergrond van de mensen die hier komen wonen. Dat zie je terug in de warme sfeer, inrichting van de gezamenlijke woonkamer, maaltijden, activiteiten en aandacht voor gebruiken en rituelen uit verschillende culturen. Denk hierbij aan het vieren van speciale feesten, het aanbieden van specifiek eten of bijvoorbeeld het dagelijks gebed. Hierdoor krijgt deze woongroep een eigen bijzonder karakter. De Zorggroep doet dit, omdat iedereen zich thuis mag voelen en iedereen welkom is bij De Zorggroep.  

Zich thuis voelen 
De Zorggroep doet er alles aan om mensen zo lang mogelijk te laten wonen en leven zoals ze gewend zijn. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk samen met de familie en naasten te blijven doen. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig op bezoek komen, samen een spelletje doen of een wandeling maken. Bewoners kunnen hun woon-/ slaapkamer met eigen spullen van thuis inrichten. Ze eten in de gezamenlijke woon-/eetkamer. Tijdens de zorgmomenten is er ook aandacht voor gebruiken uit de religie en cultuur. In de woonkamer kunnen ze andere mensen ontmoeten met eenzelfde achtergrond en cultuur en in hun taal verhalen delen. Dit alles geeft een vertrouwd gevoel van thuis.  

Dezelfde achtergrond 
De vaste zorgmedewerkers die zorg en begeleiding bieden, hebben allen affiniteit met cultuur en/ of religie. Ze kennen de gewoonten van verschillende culturen en hebben oog voor wat deze groep ouderen nodig heeft. En ze zien de blijdschap bij bewoners en familie als mensen eenmaal hier komen wonen.