Muziektherapie

 “Muziek, een medicijn zonder bijwerkingen”






Muziek kan emoties en herinneringen oproepen, en een gevoel van veiligheid bieden. Muziek kan de eigenwaarde en het zelfvertrouwen versterken, omdat muziek aansluit op wat nog wél kan en het daarmee een succeservaring geeft. Door dit succes kruipen mensen uit hun schulp waardoor het contact met de omgeving weer op gang komt. Muziek kan ontspanning bieden, of juist activeren waar nodig. Met muziek kan op een laagdrempelige manier contact gemaakt worden, waardoor praten niet altijd nodig is.

Muziektherapie is een behandelvorm. Middels individuele- of groepssessies kan er gewerkt worden aan emotie, gedrag, cognitie, sociale vaardigheden of lichamelijke vaardigheden. Dit doen de muziektherapeuten op locaties van De Zorggroep met u, in overleg met de specialist ouderengeneeskunde of de psycholoog. U heeft geen kennis nodig van muziek, het ervaren van wat de muziek met u doet staat voorop. Door muziek te luisteren, instrumenten te spelen of te zingen werkt de muziektherapeut met u aan doelstellingen. Zo kan de muziektherapeut u onder andere helpen met verandering van gedrag, het behouden van functies of het beter accepteren van een situatie.

Naast het bieden van behandeling, geven muziektherapeuten ook adviezen aan zorgmedewerkers over de inzet van muzikale interventies zoals gebruik van een persoonlijke afspeellijst, of welke geluidsdragers het beste bij iemand aansluit.

Waar kan een muziektherapeut bij ondersteunen?



Klik op de blokjes hier beneden om te lezen wat Jimmie, Kimberley, Dylian en Liesbeth als vaktherapeut kunnen betekenen voor een cliënt.