De Wet zorg en dwang (Wzd) is sinds januari 2020 de vervanger van de Wet Bopz.
Animatiefilmpje Wet zorg en dwang
In onze zorg voor mensen met dementie sluiten we zo veel mogelijk aan bij het leven zoals elke cliënt dat wil leiden. Een leven waarin hij zo min mogelijk in zijn vrijheid wordt beperkt en waarin hij zijn eigen keuzes maakt. Een cliënt met dementie krijgt zo veel mogelijk de zorg waar hij zelf (vrijwillig) voor kiest. In de dagelijkse praktijk merken we echter, dat er situaties voorkomen waarin we – soms onbewust – de vrijheid van een cliënt wél beperken. We denken dat het veiliger is of we doen het, omdat we het altijd zo gedaan hebben.
Door de Wet zorg en dwang staan we bewuster stil bij de momenten waarop de vrijheid en de veiligheid van een cliënt met elkaar botsen. En bekijken we, samen met de cliënt en zijn vertegenwoordiger, óf en hoe het anders kan.
In deze animatie komen al deze aspecten aan bod en wordt duidelijk dat we samen (cliënt, vertegenwoordiger en zorgteam) van vrijheid een vanzelfsprekendheid kunnen maken!
Klik hier voor het filmpje.
Verantwoording / analyse
In het kader van de Wet zorg en dwang (Wzd) verstrekken zorgorganisaties twee maal per jaar een digitaal overzicht aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), met een analyse van de toegepaste onvrijwillige zorg.
In dit overzicht vindt u de analyse over het tweede half jaar van 2020.
In dit overzicht vindt u de analyse over het eerste half jaar van 2020.
|