Een klankkast over taal en thuis


 

Mei 2022 - Mia is verhuisd, ze moest wel. Een nieuwe kamer, nieuwe buren, verzorgenden, keukenpersoneel, managers: ze kreeg ze er allemaal bij. Haar eigen aardappels hoeft ze niet meer te schillen, en ook de afwas wordt gedaan. Daar had ze altijd al een hekel aan, maar toch. Een nieuw thuis maken, hoe doe je dat?

Hoogleraar taal-cultuur Leonie Cornips & cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn in een verpleeghuis. Jolien sprak voor dit onderzoek met de bewoners van een zorgcentrum. Kan het spreken van eigen taal, je gevoel van autonomie beïnvloeden? Stichting Laudio heeft een speciale kamer in Meeuwbeemd ingericht zodat bewoners, naasten en zorgmedewerkers dat zelf kunnen ervaren. Daar wandel je letterlijk in een Limburgse klankkast. Wie er de deuren opent, hoort Mia zelf. Meestal in haar eigen taal en soms in die andere; het Nederlands. Omdat je in een woonzorglocatie nu eenmaal met iedereen moet ‘huizen’.

Wie is Mia?
Mia is een klankkast, een levensgrote geluidsinstallatie. Een kamer in Meeuwbeemd is ingericht met oude kasten. Hier kan publiek alleen of in een klein groepje Mia’s klankkasten beleven. Wie ’n kast opent, hoort korte verhalen over oud worden, taal en thuis, verteld in het Venloos dialect. Enkele dialectwoorden hoor je ook in ’n andere Limburgs dialect waarbij Limburgse bezoekers zijn opgeroepen om dezelfde woorden te vertalen in hun eigen taal. Naast de klankkast is er ook een online kosteloze podcast over het wetenschappelijk onderzoek waarop Mia is gebaseerd over de waarde, de actuele context en betekenis van Limburgs dialect in de zorg. De klankkast boort de nieuwsgierigheid aan door een beleving te creëren en verwijst naar de informatieve podcast. Die is er voor iedereen, ook voor wie de klankkast op locatie niet kan bezoeken. Mia biedt nieuwe inzichten, zet aan tot dialoog en verbindt meerdere werelden met elkaar: die van ouderen, zorgverleners en 'daar buiten'. Recent geworven kennis legt een actuele kwestie binnen de ouderenzorg bloot: dialectgebruik speelt een essentiële rol in het welzijn van ouderen.

Mia woont tot en met 6 juni in Meeuwbeemd. Ze ontvangt graag bezoek van bewoners, familie van bewoners, vrijwilligers en zorgmedewerkers van zorglocatie Meeuwbeemd na overleg met de medewerkers van Welzijn. Ze zijn telefonisch te bereiken via 077 - 35 67 123 van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 16:00 uur.

Wil je meer weten over Mia? Check www.stichtinglaudio.nl/mia