Stichting ‘Ik begin’ helpt mee in zorglocaties De Zorggroep


Samenwerken met anderen in de zorg is erg belangrijk. Elkaars behoeften aanvullen. Relaties opbouwen. Een duurzame toekomst creëren, aangezien de vergrijzing toeneemt. Er is een stijging in mensen met een ondersteuningsvraag en een tekort aan medewerkers. Dit vraagstuk leidde tot een waardevolle samenwerking tussen de stichting ‘Ik Begin’ en De Zorggroep. De stichting ‘Ik Begin’ helpt mensen weer opnieuw te beginnen en de weg terug te vinden in de maatschappij.  Tijdens die zoektocht helpen deze mensen in de zorglocaties met allerlei hand- en-spandiensten en helpen zo de druk op de zorg te verlichten waardoor het mes aan twee kanten snijdt.

Initiatiefnemer en perspectiefbieder Remy Kreutz helpt vanuit zijn stichting ‘Ik Begin’ mensen die om uiteenlopende redenen niet meer actief deelnemen aan het maatschappelijk leven. Het gaat om mensen, die te maken hebben gehad met multi-complexe problematiek zoals verslaving, dakloosheid, werkloosheid, armoede of lichamelijke beperkingen. Stichting ‘Ik Begin’ biedt deze ‘beginners’ een plek waar ze stap voor stap leren om weer actief te zijn. Het is een mooie plek, waar persoonlijk herstel centraal staat.

Er is een nauwe band ontstaan tussen De Zorggroep en ‘Ik Begin’. Op verschillende locaties van De Zorggroep zijn mensen van de stichting actief. Lianne Langenhuizen, coach dagbesteding en welzijn bij Rooyhof, ziet hoe vraag en aanbod dankzij de samenwerking bij elkaar komen. “De beginners van ‘Ik begin’ bieden een helpende hand aan De Zorggroep met kortdurende hulpvragen. Dat is geheel vrijblijvend. Zien wij dat iemand moeite heeft met puzzelen, dan vragen we de stichting om daarvoor iets te bedenken. Zo heeft de stichting met haar mensen een op maat gemaakte puzzelplaat ontworpen, zodat onze mensen weer fijn kunnen puzzelen” En dat is niet alles. Ook een opgepimpte kast, bloembakken, een kerststal, een bijenhotel en een terras zijn gemaakt door mensen van de stichting. “Ze denken écht met ons mee en vinden creatieve oplossingen mét het gebruik van restmateriaal.”

Waardevolle verbinding 
Lianne ziet hoe geweldig bewoners het vinden. “Ze staan enorm open voor de hulp. En samen een kopje koffie doen, vinden ze ook erg gezellig. De band tussen De Zorggroep en de stichting ‘Ik Begin’ is uitgegroeid tot een groot succes. “We kunnen zonder verplichtingen iets betekenen voor elkaar. We ontmoeten elkaar. We hebben oog voor elkaar. Zo groeien we samen naar een duurzame toekomst. Dat is natuurlijk geweldig.”