Bouwen voor cliƫnten


Juli 2020 - De Zorggroep heeft aan de Lindenlaan 4a in Nieuw-Bergen een stuk grond aangekocht voor de nieuwbouw van groepswoningen met zorgstudio’s voor mensen met dementie. De nieuwbouw vervangt de huidige groepswoningen met 30 plaatsen in zorglocatie Maasduinen Staete in Nieuw-Bergen. Dat gebouw is inmiddels 18 jaar oud. 
De gemeente heeft haar principe-medewerking verleend aan de bestemmingsplanwijziging van het perceel; die procedure neemt ongeveer een jaar in beslag. Naar verwachting kan de bouw medio 2021 starten. Teammanager Bianca Rongen is blij dat de eerste stap richting nieuwbouw nu is gezet. “Met de eisen die we stellen aan een goede woon- en werkomgeving bleek dat aanpassen of verbouwen van de groepswoningen in Maasduinen Staete niet haalbaar is. Daarom hebben we gekozen voor nieuwbouw. Elke bewoner krijgt een eigen zorgstudio, die bestaat uit een zit-/slaapkamer, een keukenblok en een ruime badkamer. Als er behoefte is aan gezelschap of een praatje, dan is dat te vinden in de gezamenlijke huiskamer en keuken van de groepswoning. De zorgvraag van de cliënten die bij ons komen wonen, wordt steeds zwaarder. Daar houden we rekening mee. Het is belangrijk dat er genoeg ruimte is; bijvoorbeeld om een cliënt goed te kunnen helpen met douchen of naar bed gaan. Zo komen er bijvoorbeeld overal tilliften aan de plafonds.”

Met de zorgstudio’s als woonvorm heeft De Zorggroep al goede ervaringen opgedaan in zorglocatie Rooyhof in Venray. Het is een woonvorm waarbij er voldoende leefruimte is voor ‘samenzijn’ in een ruime huiskamer met keuken én voor privacy in de eigen zorgstudio.