PrintenToevoegen aan favorietenEmail een vriend
Dagbehandeling psychogeriatrie

Meer weten?

Download de folder over zorg voor dementie of neem contact op met Klantenservice: T. 088-61 088 61 
Als iemand begint te dementeren, is verhuizing naar een groepswoning of zorgcentrum lang niet altijd noodzakelijk. Dagbehandeling psychogeriatrie (PG)  kan – al dan niet in combinatie met bijvoorbeeld thuiszorg – uitkomst bieden. Het doel van dagbehandeling PG is om een dementerende de benodigde structuur te bieden en te stimuleren tot activiteiten. Daarnaast wordt het thuisfront ondersteund door een stukje zorg over te nemen. Zo wordt het sámen thuis blijven wonen langer mogelijk.
Dagbehandeling PG is met name bedoeld voor mensen met beginnende dementie (vaak de ziekte van Alzheimer). Symptomen van deze ziekte zijn vergeetachtigheid, geen besef van tijd meer hebben, de weg kwijtraken, moeite hebben met dagelijkse handelingen, een passieve houding en veel slapen overdag, mogelijk met een verstoord slaapritme tot gevolg. Ook kunnen veranderingen in stemming en karakter optreden. 
Deze mensen met  beginnende dementie krijgen een dagprogramma met een vaste structuur dat – afhankelijk van de behoefte – bestaat uit zorg, begeleiding, therapie en activiteiten. Familielid of mantelzorger kunnen dan even op adem komen als de cliënt de dagbehandeling PG bezoekt.
 
Dagbehandeling vindt - de naam zegt het al - overdag plaats, van ca. 9.30 tot 16.00 uur. Dagbehandeling is bedoeld voor mensen die als gevolg van hun ziekte overdag heel passief of juist heel onrustig zijn. Voor mensen die wat moeite hebben met opstaan, is behandeling 's avonds een alternatief. Avondbehandeling start rond de middag en loopt door tot ongeveer 21.00 uur 's avonds. Op de meeste plaatsen vindt dagbehandeling PG zeven dagen per week plaats. De dagbehandeling in Venlo  is alleen bedoeld voor jonge mensen met dementie en staat op de volgende webpagina apart beschreven.
Behandeling en therapie
De zorg die een deelnemer op de dagbehandelingkrijgt,  bestaat - afhankelijk van zijn of haar zorgbehoefte - uit activiteiten, begeleiding, therapie en/of lichamelijke zorg. Bij de behandeling zijn mogelijk een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een logopedist, een psycholoog en een specialist ouderengeneeskunde betrokken.
Aanvragen
U kunt dagbehandeling psychogeriatrie aanvragen via uw huisarts, het RCGGz of het Riagg. Deze instanties vragen de vereiste indicatie aan bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Dagbehandeling PG wordt vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). U betaalt wel een eigen bijdrage.
Locaties

De Zorggroep biedt op vier plaatsen in Noord- en Midden-Limburg dagbehandeling psychogeriatrie. Hieronder de locaties.
Nog meer informatie kunt u vinden in onze folder Dagbehandeling psychogeriatrie (PG)

 

 • Piushof
  Piushof 85,  5981 VW Panningen
  T  088 - 610 1546

 • Beukenrode
  Beukenlaan 1,  5802 CJ Venray
  T  0478 - 558 556

 • De Nieuwe Munt
  Heren van Tegelen 3,  5931 MD Tegelen
  T  077 - 373 9261

 • Delta St. Jan Baptist
  Neerstraat 1,  6071 JJ Swalmen
  T  0475 - 392 646